Gulasz z sarniny podany w garnuszkach chlebowych

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziczyzna ma wyjątkowy smak i aromat. Dzikie zwierzęta jedzą aromatyczne leśne zioła, owoce i grzyby, a to wszystko ma wpływ na szlachetny smak ich mięsa. Sarnina jest bardzo delikatna, ale zarazem pełna aromatu lasu, dzięki naturalnym smakołykom którymi się żywiła, dlatego należy uważać z przyprawami. Do dziczyzny proponuję używać klasycznych przypraw takich jak sól morska, kolorowy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, tymianek, majeranek, estragon oraz rozmaryn. Sos worcestershire jest również dobrym dodatkiem, gdyż jego korzenny smak doskonale harmonizuje się ze smakiem dziczyzny.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gulasz:
    0,5kg mięsa z szynki z sarny
    mąka typ 00 do obtoczenia
    marchewka
    mały korzeń pasternaku
    kawałek selera korzeniowego
    500 ml passaty pomidorowej
    mały por
    1 łyżka masła klarowanego
    1 liść laurowy
    1-2 ziarna ziela angielskiego
    sól morska
    roztarte w moździerzu ziarna kolorowego pieprzu i jałowca
    sos worcestershire
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz z sarniny podany w garnuszkach chlebowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gulasz 1. Gulasz:
    Mięso kroimy w kostkę. Kawałki mięsa obtaczamy w mące. Mięso partiami obsmażamy na rozgrzanym maśle.
    Do obsmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa. Chwilę smażymy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, sól morską, pieprz oraz sos worcestershire. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Wlewamy passatę ,przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.
    Tak przygotowany gulasz najlepiej podawać w garnuszkach chlebowych.

Porady

Przepis jak wykonać garnuszki chlebowe:/przepis/garnuszki-chlebowe-1

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować