Gulasz z podrobów

4.47 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Zawsze dużą radość sprawia mi widok gości przy moim stole.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg podrobów (płucka, serca, nerki, ozorki)
    2 cebule
    4-5 łyżek oleju
    łyżka mąki
    2-3 łyżki soku z cytryny
    1/2 szkl. śmietany
    2-3 liście laurowe
    5-6 ziaren ziela angielskiego
    łyżka majeranku
    kostka rosołowa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z podrobów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podrobów usuwamy błonki, myjemy. Zalewamy wrzątkiem i solimy. Dodajemy kostkę, liście, ziele i majeranek. Gotujemy 30 minut i odcedzamy.
    Wywar zachowujemy. Podroby studzimy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondla.
  • 2. Mąkę rumienimy na 2 łyżkach oleju. Wlewamy szklankę wywaru, mieszamy. Wlewamy do podrobów.
  • 3. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy na reszcie oleju. Dodajemy do podrobów. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie dusimy 20 minut. Do śmietany dodajemy ok. 3 łyżek wywaru i wlewamy do pod robów. Zagotowujemy.

Porady

● Gulasz będzie nie tylko tani, ale i szybki do przygotowania, jeśli ugotujemy go z podrobów drobiowych (np. serc lub żołądków).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować