Gulasz z podrobów

  • wyświetlono: 2553 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Zawsze dużą radość sprawia mi widok gości przy moim stole.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Marianna Romanek, Samoklęski
  • 60min

Składniki

1 kg podrobów (płucka, serca, nerki, ozorki)
2 cebule
4-5 łyżek oleju
łyżka mąki
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 szkl. śmietany
2-3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
łyżka majeranku
kostka rosołowa
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z podrobów

  • 1. Z podrobów usuwamy błonki, myjemy. Zalewamy wrzątkiem i solimy. Dodajemy kostkę, liście, ziele i majeranek. Gotujemy 30 minut i odcedzamy.
    Wywar zachowujemy. Podroby studzimy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondla.
  • 2. Mąkę rumienimy na 2 łyżkach oleju. Wlewamy szklankę wywaru, mieszamy. Wlewamy do podrobów.
  • 3. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy na reszcie oleju. Dodajemy do podrobów. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie dusimy 20 minut. Do śmietany dodajemy ok. 3 łyżek wywaru i wlewamy do pod robów. Zagotowujemy.

Porady

● Gulasz będzie nie tylko tani, ale i szybki do przygotowania, jeśli ugotujemy go z podrobów drobiowych (np. serc lub żołądków).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniapodroby
 

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz z piersi kurczaka

Dodane przez: przytulanka

Gulasz z piersi kurczaka

Gulasz z piersi kurczaka to potrawa...

Gotowy gulasz z ziemniaczkami i fasolką szparagową.

Dodane przez: Annrege

Gulasz z serc indyczych

Dość tani obiad dla wielbicieli...

gulasz

Dodane przez: Jolanta KG

Gulasz z konserwy

Szybki do przygotowania, smaczny...

gulasz z dziczyzny

Dodane przez: ula243

Gulasz z sarniny

Sasiad ,ktory jest mysliwym obdarowal...

Gulasz z żoładków drobiowych

Dodane przez: smak i uczucie

Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz z żałądków z warzywami

musztardowy gulasz z łopatki

Dodane przez: klementynka

musztardowy gulasz z łopatki

Bardzo pożywne danie, idealne na...