Gulasz z podrobów

  • wyświetlono: 2426 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Zawsze dużą radość sprawia mi widok gości przy moim stole.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Marianna Romanek, Samoklęski
  • 60min

Składniki

1 kg podrobów (płucka, serca, nerki, ozorki)
2 cebule
4-5 łyżek oleju
łyżka mąki
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 szkl. śmietany
2-3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
łyżka majeranku
kostka rosołowa
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z podrobów

  • 1. Z podrobów usuwamy błonki, myjemy. Zalewamy wrzątkiem i solimy. Dodajemy kostkę, liście, ziele i majeranek. Gotujemy 30 minut i odcedzamy.
    Wywar zachowujemy. Podroby studzimy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondla.
  • 2. Mąkę rumienimy na 2 łyżkach oleju. Wlewamy szklankę wywaru, mieszamy. Wlewamy do podrobów.
  • 3. Cebule obieramy i siekamy. Smażymy na reszcie oleju. Dodajemy do podrobów. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie dusimy 20 minut. Do śmietany dodajemy ok. 3 łyżek wywaru i wlewamy do pod robów. Zagotowujemy.

Porady

● Gulasz będzie nie tylko tani, ale i szybki do przygotowania, jeśli ugotujemy go z podrobów drobiowych (np. serc lub żołądków).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniapodroby

Komentarze

Podobne przepisy

image-037kh1w

Dodane przez: weronika63

Kotlet mielony z leszcza ziemniaki i surówka.

Bardzo smaczne danie rybne.

image-06jtufn

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kotleciki z pomidorową niespodzianką

Aromatyczne mięsne kuleczki ze...

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...

udka na ostro

Dodane przez: magdzia44448

PIECZONE UDKA KURCZAKA NA OSTRO

Z dodatkiem ostrej musztardy i...

ziemniaki z boczkiem i śmietaną

Dodane przez: magdzia44448

ZIEMNIAKI Z PATELNI Z BOCZKIEM I ŚMIETANĄ

Pomysł na pyszny, szybki i tani...