Gulasz z podrobów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podrobów usuwamy błonki, myjemy. Zalewamy wrzątkiem i solimy. Dodajemy kostkę, liście, ziele i majeranek. Gotujemy 30 minut i odcedzamy.
Wywar zachowujemy. Podroby studzimy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondla.
2.Mąkę rumienimy na 2 łyżkach oleju. Wlewamy szklankę wywaru, mieszamy. Wlewamy do podrobów.
3.Cebule obieramy i siekamy. Smażymy na reszcie oleju. Dodajemy do podrobów. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem. Zagotowujemy, a następnie dusimy 20 minut. Do śmietany dodajemy ok. 3 łyżek wywaru i wlewamy do pod robów. Zagotowujemy.
Porady
● Gulasz będzie nie tylko tani, ale i szybki do przygotowania, jeśli ugotujemy go z podrobów drobiowych (np. serc lub żołądków).
Komentarze