Zapraszam na pyszny gulasz z dynią, marchewką i cebulą dymką. Mięso razem z warzywami upiekłam w piekarniku. Upieczone mięso przełożyłam do garnka i zrobiłam sos. Polecam.
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na gulasz :
20 dag piersi kurczaka
2 średnie marchewki
20 dag obranej że skórki dyni
1 dymka z szczypiorkiem
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Na sos:
3 / 4 szklanki wody
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
100 mililitra zimnej wody
1 płaska łyżka mąki
4 łyżki śmietanki 30%
Gulasz z piersi kurczaka z dynią i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy.
W międzyczasie obieramy i myjemy marchewki, kroimy w kosteczkę. Cebulę dymkę czyścimy i myjemy, kroimy w talarki. Dynię kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa i mięso wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
Upieczone mięso z warzywami przekładamy do garnka i dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy.
W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka, zagotowujemy.
Na samym końcu dodajemy śmietankę.
Komentarze