Delikatne mięso kurczaka, aromatyczne pieczarki i smaczny pikantny sos.
15 min
Składniki:
60 dag piersi z kurczaka
2 duże ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki białego pieprzu
łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
mąka do oprószenia
oliwa
dwie cebule pokrojone w piórka
szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
6 pieczarek oczyszczonych i rozdrobnionych
Gulasz z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę oprószamy przez sitko mąką wymieszaną z przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.
2.Na rozgrzanej oliwie kładziemy rozkrojone ząbki czosnku – gdy zbrązowieją wyjmujemy je i wkładamy mięso. Mieszając rumienimy je ze wszystkich stron a następnie przekładamy do rondla z grubym dnem.
3.Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i rozdrobnione pieczarki. Całość przekładamy na mięso.
4.Na patelnię po smażeniu cebuli i pieczarek wlewamy rosół, cały czas mieszając zagotowujemy i zalewamy składniki gulaszu.
5.Na średnim ogniu gotujemy do miękkości. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku.
Komentarze