Gulasz z papryką

0 (0 ocen)

Gulasz świetnie pasuje do ziemniaków, kaszy, klusek jak również do placków ziemniaczanych. Mojemu mężowi bardzo on smakuje.

Składniki:

  • 0,8 kg karkówki
    30 dag pieczarek
    1 czerwona papryka
    2 małe cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżka sosu sojowego
    1 liść laurowy
    1 ziarenko ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu
    suszony tymianek
    1 łyżka oliwy
    sól
    świeżo zmielony pieprz

Gulasz z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażanie mięsa 1. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz pokrój w talarki. Na oliwie podsmaż mięso, dodaj cebulę. Gdy mięso i cebula się podsmażą dodaj łyżeczkę papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki ostrej, podsmaż ok 3 min, dolej sos sojowy. Stale mieszając, smaż ok 5 min.
  • podsmażanie z papryką 2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paseczki. Pieczarki i paprykę dodaj do mięsa, podsmaż.
  • dodanie papryki i pieczarek 3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dolej wodę tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz suszony tymianek. Gotuj do miękkości, przyprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Smacznego! 4. Gdy mięso będzie miękkie wlej śmietanę, Gotuj jeszcze chwilkę aż sos się zredukuje. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy