Gulasz z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz pokrój w talarki. Na oliwie podsmaż mięso, dodaj cebulę. Gdy mięso i cebula się podsmażą dodaj łyżeczkę papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki ostrej, podsmaż ok 3 min, dolej sos sojowy. Stale mieszając, smaż ok 5 min.
2.Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paseczki. Pieczarki i paprykę dodaj do mięsa, podsmaż.
3.Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dolej wodę tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz suszony tymianek. Gotuj do miękkości, przyprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4.Gdy mięso będzie miękkie wlej śmietanę, Gotuj jeszcze chwilkę aż sos się zredukuje. Smacznego!
Komentarze