GULASZ Z OŚMIORNICĄ, POMIDORAMI I MAKARONEM

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Wyśmienite, wykwintne danie czyli ośmiornica duszona w winie z pomidorami - pyszny obiad dla wszystkich fanów owoców morza

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • duża ok 600g oczyszczona ośmiornica
    2 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1/2 szklanki wytrawnego wina (białego, różowego lub czerwonego)
    1 puszka (400 g) obranych pomidorów (pelati)
    1/2 szklanki wody
    2 gałązki pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
    1 i 1/2 szklanki drobnego makaronu
    2 ziela angielskie
    listek laurowy
    kawałek kory cynamonu lub 1/3 łyżeczki zmielonego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatków chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z ośmiornicą, pomidorami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ośmiornicę opłukać pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć na desce i obić dokładnie drewnianym wałkiem lub tłuczkiem (w celu skruszenia mięsa). Ośmiornicę pokroić na kilka części.
    W garnku lub na patelni zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek.
    Dodać kawałki ośmiornicy i obsmażać je z każdej strony przez kilka minut aż zmienią kolor z szarego na różowy. Pod koniec obsmażania dodać przyprawy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Po minucie wlać wino i gotować przez kilka minut aż się zredukuje o połowę. Następnie dodać posiekane pomidory z puszki i wodę. Zagotować, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 15 minut.
    Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki koktajlowe. W międzyczasie ugotować makaron (ma być mocno al dente, napęcznieje jeszcze w gorącym sosie). Makaron dodać do garnka (wraz z kilkoma łyżkami wody z makaronu, która zagęści sos), wymieszać i podgrzać w razie potrzeby.
    Po ugotowaniu doprawić ewentualnie solą (uwaga, ośmiornica jest już słona od morskiej soli) oraz pieprzem.

Porady

Po dodaniu makaronu gulasz nie będzie się już nadawał do odgrzania następnego dnia. Jeśli nie planujemy zjedzenia całej porcji warto odłożyć część gulaszu przed dodaniem makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ośmiornica Owoce Pomidor Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować