Przepyszne połączenie smaków, bardzo proste w przygotowaniu
1 godz. 20 min
Składniki:
500 gr mięsa z szynki (lub innego- karkówki, łopatki)
2 marchewki
1 puszka pomidorów (ja użyłam cherry ale mogą być inne)
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
olej
Gulasz z marchewką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na małe kawałki. Przyprawić słodką papryką i pieprzem. Podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju kilka minut, mieszając, żeby mięso równomiernie się podsmażyło.
2.Zalać całość wrzącą wodą tak aby całe mięso było w wodzie i gotować pod przykryciem około 30-40 minut (od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby nie wygotowała się woda- wtedy dodać).
3.Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa i posolić do smaku. Gotować kolejne 30 minut, co jakiś czas mieszając i pilnując żeby woda całkiem się nie wygotowała.
4.Dodać pomidory z puszki i gotować 5-10 minut.
Porady
jeśli będzie potrzeba można gulasz zagęścić łyżką mąki
Komentarze