Gulasz z makaronem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Gulasz z wieprzowej szynki podany z ugotowanym makaronem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • szynka wieprzowa 70 dag
    suszona włoszczyzna 3 łyżki
    domowa kostka rosołowa 1 łyżka
    cebula 1 szt.
    lubczyk mrożony
    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    czosnek 3 ząbki
    sól himalajska
    pieprz ziołowy
    zioła prowansalskie
    majeranek
    ziele angielskie 6 ziaren
    liść laurowy 5 szt.
    woda 1 litr
    Mąka pszenna 4 łyżeczki
    śmietana 30% 2 łyżki
    tłuszcz do smażenia
    makaron kolanka ozdobne 0,5 kg
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm. x 2 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy w kostkę lekko solimy by zmiękła i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę, doprawiamy majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości. Gdy mięsko z cebulką jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami (włoszczyzna) i domową kostką rosołową. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy jeszcze do smaku pozostałymi przyprawami i jeszcze chwilę gotujemy. Zagęszczamy sos mąką i lekko zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany gulasz podajemy z makaronem.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron kolanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować