Zdrowe danie jest pyszne, gdy dobrze je doprawimy. Mój gulasz z łopatki gotuję z lubczykiem, młodą marchewką i groszkiem. Podaję go oczywiście z bogatą w wartości odżywcze kaszą gryczaną. Coś extra!
Dla 4 osób
Składniki:
-mięso wieprzowe na gulasz- łopatka : 600-800 g
-młoda cebula : 1 sztuka
-młoda marchew : 3 sztuki
-świeży zielony groszek : 1 szklanka (może być też mrożony)
-gorąca przegotowana woda : 800 ml
-sól morska : 1 łyżka
-pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
-mielona słodka papryka : 1 łyżka
-łagodna pasta ajwar : 1 łyżka
-lubczyk posiekany : 2 łyżki
-oliwa z oliwek lub olej rzepakowy : 4 łyżki
-olej rzepakowy : 4 łyżki
-mąka ziemniaczana : 2 łyżki
-przegotowana zimna woda : 100 ml
Gulasz z lubczykiem, groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić w kostkę. Posypać solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Listki lubczyku zmiksować z oliwą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, umyć, pokroić w plasterki. Groszek opłukać.
2.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, podsmażyć z każdej strony na złoty kolor ( 6-8 minut). Zawartość patelni przełożyć do garnka z grubym dnem.
3.Do obsmażonego mięsa dodać cebulę, dwie łyżeczki pesto z lubczyku, pastę ajwar i odrobinę gorącej wody, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem ( 50 minut). Partiami dolewać wodę. W końcowej fazie sos powinien zakryć mięso prawie dwukrotnie.
4.Gdy mięso zmięknie dodać marchew i groszek. Dusić jeszcze 15 minut. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą, ewentualnie doprawić do smaku solą.
5.Gulasz podawać z kaszą gryczaną wymieszaną z natką pietruszki.
Komentarze