Gulasz z łopatki wieprzowej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Za oknem huśtawka pogodowa, właściwie powrót zimy, jednym słowem paskudnie. W takich czasach, należy szczególnie zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji kalorii, oraz wspomagających witamin, by mógł skutecznie przeciwstawić się niekorzystnym warunkom pogodowym. Postanowiłem przygotować danie, które będzie swego rodzaju odmianą kulinarną dla miłośników klasycznych gulaszy, czy zup typu "flaczki". Oprócz białka zwierzęcego z łopatki wieprzowej, do mojego pomysłu kulinarnego użyłem fasoli "piękny jaś". Bedzie zatem pożywnie i zdrowo, bo nasiona fasoli zawierają witaminy z grupy B (B1, B2), C i E, a także magnez i fosfor. Kto zatem chce zjeść zdrowo i do syta, ma szansę to osiągnąć, wykorzystując mój przepis. Pełną listę niezbędnych produktów, oraz sposób przygotowania tego gulaszu znajdziecie jak zawsze w zamieszczonym linku.



  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej

    125 g pieczarek

    3 ogórki kiszone

    3 łyżki oleju rzepakowego

    1 puszka fasoli piękny Jaś

    1 papryka

    20 g przyprawy do flaków

    1 łyżka masła

    1 łyżka mąki

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z łopatki wieprzowej 1. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę, pieczarki, fasolę wraz z zalewą, szklankę wrzątku oraz przyprawę do flaków, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dusimy pod przykryciem 45 min. dodajemy pokrojoną paprykę uzupełniamy płyn (100 ml wrzątku). Dusimy jeszcze przez kwadrans.

    Masło rozgrzewamy na patelni, wsypujemy mąkę, podsmażamy. Wlewamy wywar, mieszamy, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować