Wyśmienite połączenia smaku, aromatu, kolorów :) Polecam, szczególnie na jesienny obiadek.
Składniki:
ok 1 kg obranej i pokrojonej dyni
1 podwójny filet z kurczaka
1 czerwona papryka
zioła prowansalskie
tymianek
1 duża cebula
2 średniej wielkości marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
szczypta chili w proszku
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
przyprawa do gulaszu (ja dodałam 2 łyżki fixu do gulaszu)
2-3 ząbki czosnku
zielenina do posypania np. natka pietruszki
Gulasz z kurczaka i pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie oprószyć solą, pieprzem ziołami oraz tymiankiem. Skropić olejem i wyłożyć na blachę. Piec do miękkości. Filet z kurczaka pokroić w kostkę (tak na jeden kęs), cebulę również pokroić w kostkę i podsmażyć z mięsem o raz przyprawami do odparowania wody. Do garnka wlać szklankę wody, wrzucić pokrojone i obrane- marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę gotować.
2.Do gotujących się warzyw dodać przyprawę do gulaszu, chili, sól, pieprz, ziele, liść, pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażone mięso i czosnek pokrojony w plasterki. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, na koniec dodać pieczoną dynię. Całość dokładnie wymieszać, jeszcze chwilkę poddusić i przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z kaszą kuskus lub ryżem.
Porady
1/Jeżeli dynia ma miękką skórkę , nie trzeba jej obierać. Przy dyniach z twardą skórą, trzeba obrać przed pieczeniem.
Komentarze