Gulasz z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sycąca, gęsta i aromatyczna zupa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 50 dag. ziemniaków
    50 dag.kiełbasy cienkiej,najlepiej zwyczajną
    50 dag. marchewki
    4 średnie cebule
    2-4 łyżki oleju
    1-2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    3/4 litra rosołu(może być z kostki)
    pieprz
    natka pietruszki
    10 dag. sera żółtego(niekoniecznie)

Gulasz z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę.Marchewkę obrać,pokroić w cieniutkie plasterki(najlepiej na szatkownicy)gotować 1,5 l wody,Warzywa wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 -15 minut.Mają być lekko twardawe.Odcedzić.Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w pół plastry,podsmażyć na oleju.Obraną cebulę pokroić w pół plastry,Zeszklić na oleju.Smetanę wymieszać z koncentratem pomidorowymi mąką,zalać rosołem.Mieszając doprowadzić do wrzenia i trochę pogotować.Warzywa i kiełbasę dodać do sosu,zagotować,przyprawić do smaku.Posypać natką i ewentualnie startym serem.

Komentarze

Podobne przepisy