Gulasz z kaszą i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dzięki kiszonkom, mięso staje się bardziej miękkie, rozpływa się w ustach. Zrobiliśmy typowe, pyszne, szybkie, danie jednogarnkowe. Jeśli przygotowujemy trochę wcześniej, to polecamy kaszę wrzucić tuż przed podaniem.

  • 50 min

Składniki:

  • 500-600 g karkówki wieprzowej
    1 duża cebula
    1 łyżka smalcu
    1 marchew
    3-4 ogórki kiszone
    2 ziemniaki średniej wielkości
    1 l bulionu wołowego
    1 liść laurowy
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    2 kawałki papryki konserwowej
    50 g kaszy orkiszowej

Gulasz z kaszą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z kaszą i ziemniakami 1. Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu dodając posiekaną cebulę. Chwilę dusimy pod przykryciem.
    Marchewkę i ogórki kroimy w półksiężyce, dodajemy do mięsa z pokroimy w kostkę, ziemniakami.
    Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, dusimy pod przykryciem 25-30 min. Po tym czasie wrzucamy kaszę, pokrojoną w paski paprykę. Zmniejszamy płomień, gotujemy do miękkości kaszy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy