Doskonały na treściwe drugie danie. Smakuje równie dobrze z ziemniakami.
Składniki:
1,5kg mięsa wieprzowego, np. od szynki (może być mrożone)
3 cebule
4 łyżki margaryny
6 czubatych łyżek mąki
przyprawa uniwersalna
kasza gryczana – ilość zależna od liczby osób
Gulasz z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w piórka, rumienimy na margarynie.
2.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zrumienionej cebuli i od czasu do czasu mieszamy, aż odparuje cały płyn i mięso się podsmaży. Następnie wlewamy do mięsa ok. 1,5l wrzątku i gotujemy pod przykryciem ok. 1 – 1,5godz, aż mięso zmięknie.
3.Gdy mięso będzie miękkie, wsypujemy przyprawę uniwersalną według własnego uznania. Mąkę rozprowadzamy w 150ml wody i wlewamy do gulaszu, mieszając. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż zniknie posmak mąki. Podajemy z kaszą gryczaną ugotowaną al dente oraz buraczkami lub ulubioną surówką.
Porady
Gulasz smakuje świetnie również z kiszoną kapustą.
Komentarze