Gulasz z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

Doskonały na treściwe drugie danie. Smakuje równie dobrze z ziemniakami.

Składniki:

  • 1,5kg mięsa wieprzowego, np. od szynki (może być mrożone)
    3 cebule
    4 łyżki margaryny
    6 czubatych łyżek mąki
    przyprawa uniwersalna
    kasza gryczana – ilość zależna od liczby osób

Gulasz z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piórka cebuli 1. Cebule obieramy i kroimy w piórka, rumienimy na margarynie.
  • Dodawanie mięsa do podsmażonej cebuli 2. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zrumienionej cebuli i od czasu do czasu mieszamy, aż odparuje cały płyn i mięso się podsmaży. Następnie wlewamy do mięsa ok. 1,5l wrzątku i gotujemy pod przykryciem ok. 1 – 1,5godz, aż mięso zmięknie.
  • 3. Gdy mięso będzie miękkie, wsypujemy przyprawę uniwersalną według własnego uznania. Mąkę rozprowadzamy w 150ml wody i wlewamy do gulaszu, mieszając. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż zniknie posmak mąki. Podajemy z kaszą gryczaną ugotowaną al dente oraz buraczkami lub ulubioną surówką.

Porady

Gulasz smakuje świetnie również z kiszoną kapustą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy