Gulasz z karczku z kapustą włoską

0 (0 ocen)

Jeśli użyjemy karczku wysokiej jakości i młodych warzyw, to przygotowanie gulaszu nie zajmie nam dużo czasu. Pomysł na obiad z jednego garnka na lato.

Składniki:

  • karczek wieprzowy - 1/2 kg
    młoda kapusta włoska - 1/2 szt.
    marchewka – 3 szt.
    seler – 1/4 szt.
    czerwona papryka – 1 szt.
    czosnek – 4 ząbki
    cebula – 1 szt.
    cydr – 1/4 szk.
    passata – 1 szk.
    bulion drobiowy – 1 szk.
    liść laurowy – 2 szt.
    majeranek – 1 łyżeczka
    pieprz czarny – do smaku
    sól morska – do smaku
    papryka ostra – do smaku
    olej rzepakowy - do smażenia
    posiekany szczypiorek – do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z karczku z kapustą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i przez chwilę smażyć często mieszając. Następnie cebulę odgarnąć na brzeg rondla, a wrzucić pokrojone mięso.
  • 2. Smażyć na dużym ogniu mieszając mięso, tak aby obsmażyło się ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną marchewkę i seler, liść laurowy, rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wlać bulion i cydr, wymieszać, rondel nakryć pokrywką i całość dusić na małym ogniu.
  • 3. Kiedy mięso będzie lekko miękkie dodać pokrojoną kapustę włoską i oczyszczoną z nasion i pokrojoną paprykę. Wlać passatę i w dalszym ciągu dusić, aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawić ostrą papryką i jeśli to konieczne, to jeszcze raz solą i pieprzem. Gulasz podawać posypany posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Wieprzowina Karkówka Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować