Gulasz z kalarepą, marchewką i groszkiem

5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty w przygotowaniu. Gulasz z łopatki z dodatkiem kalarepy, marchewki i groszku podany z ryżem to świetny pomysł na pyszny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g łopatki (pokrojonej w małą kostkę),
    ½ cebuli (pokrojona w kostkę),
    1 kalarepa (pokrojona w kostkę),
    1 średnia marchewka
    3-4 łyżki groszku zielonego ( u mnie mrożony gotowany na parze),
    Ok. 1 litra wody,
    ok. 100 ml mleka,
    1 łyżka mąki,
    olej,
    łyżeczka lubczyku,
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
    Sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka,
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z kalarepą, marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę i mięso, obsmażamy aż będzie lekko złociste i zacznie lekko przywierać do naczynia. Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 45-60 min aż mięso będzie miękkie.
    Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i kalarepę, dodajemy lubczyk i przyprawiamy według uznania, gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Po tym czasie dodajemy groszek i jeszcze chwileczkę gotujemy. Jeśli wywaru jest za dużo możemy go trochę zredukować.
    W miseczce dokładnie mieszamy mąkę z mlekiem i odrobiną wywaru , dodajemy do gulaszu. Możemy jeszcze przyprawić jeśli jest potrzeba. Zagotowujemy jeszcze i gotowe. Życzę smaczneg
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować