1 kg baraniny lub wołowiny
6 marchewek
8 cebul
1 kg ziemniaków
kilka ząbków czosnku
seler naciowy
sól i pieprz
piwo Guinness
kilka gałązek posiekanego swieżego tymianku lub szczypta suszonego
Gulasz z jagnięciny po irlandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na drobne kawałki, obsmażamy na oleju, wkładamy do garnka, dodajemy tymianek i zalewamy wodą i piwem tak, by przykryły mięso. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa (poza ziemniakami), doprawiamy solą i pieprzem i dusimy póki warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy ziemniaki i dusimy jeszcze ok 15 min. mieszając co jakiś czas.
Podajemy bardzo gorące z wiejskim, czarnym chlebem.
Porady
Po wrzuceniu ziemniaków sos szybko się redukuje, więc należy zachować zwiększoną czujność, by go nie przypalić.
Komentarze