Gulasz z jagnięciny po irlandzku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Sycące danie dla smakoszy

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg baraniny lub wołowiny
    6 marchewek
    8 cebul
    1 kg ziemniaków
    kilka ząbków czosnku
    seler naciowy
    sól i pieprz
    piwo Guinness
    kilka gałązek posiekanego swieżego tymianku lub szczypta suszonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z jagnięciny po irlandzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na drobne kawałki, obsmażamy na oleju, wkładamy do garnka, dodajemy tymianek i zalewamy wodą i piwem tak, by przykryły mięso. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa (poza ziemniakami), doprawiamy solą i pieprzem i dusimy póki warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy ziemniaki i dusimy jeszcze ok 15 min. mieszając co jakiś czas.
    Podajemy bardzo gorące z wiejskim, czarnym chlebem.

Porady

Po wrzuceniu ziemniaków sos szybko się redukuje, więc należy zachować zwiększoną czujność, by go nie przypalić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina Jagnięcina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować