Gulasz z jabłkami i majerankiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna propozycja na obiad .

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 60 dag mięsa wieprzowego
    2 kwaśne jabłka
    2 marchewki
    1 mały seler
    1 pietruszka
    1 szkl bulionu
    1 szkl wody
    Liść laurowy, 3 ziela angielskie,
    1 łyżka majeranku
    2 ząbki czosnku
    Olej
    1 łyżka białego octu winnego lub 100 ml wytrawnego białego wina
    Posiekana natka
    Sól, pieprz

Gulasz z jabłkami i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokrojone w nieduża kostkę podsmażyć na oleju. Nastepnie dusić wlewajac szklankę wody , dodać liść, ziele angielskie oraz pokrojony w kostkę seler i pietruszkę. Po ok 40 minutach dodać pokrojoną w talarki marchewkę, wyciśnięty czosnek oraz majeranek, uzupełnić bulionem. Dusić kolejne ok 10-15 minut.
    Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Dusić kolejne ok 10 minut . Doprawić octem, solą i pieprzem.
    Posypać natka. Podawać z kluskami, Kopytkami lub pieczywem. Smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy