To świetna propozycja na pyszny oraz przy okazji niezbyt skomplikowany obiad, który posmakuje każdemu. Aromatyczny sos z dodatkiem płatków papryki idealnie otula mięciutkie mięso.
50 min
Dla 5 osób
Składniki:
około 500g mięsa z indyka (można użyć dowolnego, w tym wieprzowego)
papryka słodka (u mnie słodka wędzona)
sól
mąka do obtaczania
olej
Dodatkowo:
3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw)
1 ząbek czosnku
3 łyżki płatków papryki
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
około 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
sól, pieprz do smaku
Gulasz z indyka z płatkami papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokrojone w kostkę oprószyć solą oraz papryką, a następnie dokładnie obtoczyć w mące.
Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu przesmażyć drobno posiekany czosnek, po czym połączyć go z mięsem.
Dodać warzywa, listki laurowe, ziele angielskie oraz płatki papryki.
Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
W razie potrzeby na końcu gulasz zagęścić mąką (u mnie zazwyczaj nie ma takiej potrzeby) i doprawić do smaku.
Komentarze