Gulasz z indyka z płatkami papryki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób

To świetna propozycja na pyszny oraz przy okazji niezbyt skomplikowany obiad, który posmakuje każdemu. Aromatyczny sos z dodatkiem płatków papryki idealnie otula mięciutkie mięso.

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • około 500g mięsa z indyka (można użyć dowolnego, w tym wieprzowego)
    papryka słodka (u mnie słodka wędzona)
    sól
    mąka do obtaczania
    olej
    Dodatkowo:
    3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw)
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki płatków papryki
    3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    około 750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
    sól, pieprz do smaku

Gulasz z indyka z płatkami papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokrojone w kostkę oprószyć solą oraz papryką, a następnie dokładnie obtoczyć w mące.
    Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
    Na tym samym tłuszczu przesmażyć drobno posiekany czosnek, po czym połączyć go z mięsem.
    Dodać warzywa, listki laurowe, ziele angielskie oraz płatki papryki.
    Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
    (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
    W razie potrzeby na końcu gulasz zagęścić mąką (u mnie zazwyczaj nie ma takiej potrzeby) i doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy