Gulasz z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne kawałki piersi indyka skąpane w aromatycznym sosie śmietanowym w towarzystwie pieczarek i suszonych pomidorów. Gulasz możemy serwować z dowolnymi dodatkami - kaszami, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g piersi z indyka
    - 1 cebula biała
    - 5 dużych pieczarek
    - 10 suszonych pomidorów
    - 1 ząbek czosnku
    - 1,5 szklanki bulionu drobiowego
    - 0,5 szklanki śmietanki
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - 1 łyżeczka mąki pszennej
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka oregano
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - 2 łyżki masła klarowanego
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, które doprawiamy solą, pieprzem i oregano, a następnie oprószamy je delikatnie mąką. Kawałki indyka smażymy na maśle klarowanym i przekładamy je do garnka.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy dodatkową łyżkę masła i podsmażamy na nim cebule pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plastry pieczarki. Gdy odparujemy wodę z pieczarek, przekładamy zawartość patelni do garnka z indykiem, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.
  • 3. Pomidory suszone* zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia. Następnie kroimy je w paski i dodajemy do garnka pod koniec duszenia. Śmietankę mieszamy z łyżeczką mąki pszennej i ziemniaczanej, hartujemy odrobiną bulionu, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* Bardzo słone pomidory zalewamy kilka razy, aby wypłukać nadmiar soli. Jeśli używamy pomidorów z zalewy to namaczanie oraz płukanie nie będzie konieczne - wystarczy odsączyć je z oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować