Zapraszam na smaczny i rozgrzewający gulasz. Przygotowany z mięsa drobiowego z dodatkiem brukselki i papryki. Polecam na obiad lub na ciepłą kolację.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
400 g mięsa z indyka
1/2 łyżeczki soli do mięsa
1/2 łyżeczki pieprzu do mięsa
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku do mięsa
1 łyżka oleju do mięsa
0,5 l wody
1 duża żółta papryka
1 marchewka
1 cebula
200 g brukselki
6 łyżek śmietanki 30 %
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Gulasz z indyka z papryką i brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy z wody, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski. Posypujemy przyprawami i wlewamy olej. Mieszamy i odstawiamy.
Paprykę myjemy i osuszamy z wody i kroimy. Usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w dużą kostkę. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.
Mięso smażymy przez 5 minut na rozgrzanym oleju i przekładamy do gotującej się wody. Pokrojone warzywa smażymy przez kilka minut i dokładamy do mięsa. Brukselki czyścimy i myjemy, dokładamy do gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku.
Komentarze