Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

To szybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie i idealnie łączy się z warzywami, w tym lubianą w moim domu kukurydzą oraz aromatycznym, mocno pomidorowym sosem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • około 500g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe; może być dowolne)
    papryka słodka
    papryka ostra
    sól
    mąka do obtaczania
    olej
    Dodatkowo:
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek pora
    1 ząbek czosnku
    3 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
    Ponadto:
    500g przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
    1 puszka kukurydzy
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące.
    Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
    Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora), listki laurowe oraz ziele angielskie.
    Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
    (Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
    Po tym czasie wodę odrobinę odparować, dodać przecier pomidorowy z odsączoną z zalewy kukurydzą i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
    Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować