To szybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie i idealnie łączy się z warzywami, w tym lubianą w moim domu kukurydzą oraz aromatycznym, mocno pomidorowym sosem.
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Składniki:
około 500g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe; może być dowolne)
papryka słodka
papryka ostra
sól
mąka do obtaczania
olej
Dodatkowo:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
1 ząbek czosnku
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
750 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
Ponadto:
500g przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
1 puszka kukurydzy
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Gulasz z indyka z kukurydzą i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące.
Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka.
Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora), listki laurowe oraz ziele angielskie.
Wszystko razem zalać bulionem/wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
Po tym czasie wodę odrobinę odparować, dodać przecier pomidorowy z odsączoną z zalewy kukurydzą i gulasz gotować na malutkim ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
Na końcu danie doprawić bazylią oraz solą z pieprzem do smaku.
Komentarze