Gulasz z indyka i młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Młoda kapusta duszona z cebulą i kawałkami indyka w sosie śmietanowym. Pyszne danie jednogarnkowe, w którym króluje przede wszystkim młoda kapusta i koperek. Pyszne, polecam!

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 udziec z indyka
    1 główka kapusty
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek koperku
    1 liść laurowy
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    2-3 szklanki wody
    200 g śmietanki 30%
    50 g masła
    1 łyżka mąki pszennej
    przyprawa typu vegeta
    pieprz czarny
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz z indyka i młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie skrapiając odrobiną oleju. W garnku rozpuścić masło klarowane i na nim obsmażyć mięso, zalewając gorącą wodą.  Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zeszkloną przełożyć do mięsa. Dusić ok 1 godziny pod przykryciem. Gdyby woda się wygotowała należy ją uzupełnić.Kapustę posiekać i wrzucić do garnka razem z przyprawami. Dusić jeszcze 20 min. W tym czasie przygotować sos. Na patelni podsmażyć masło z mąką i stale mieszając dolewać śmietankę. Zagotować i wlać do duszonego mięsa z kapustą. Gulasz doprawić pieprzem, ewentualnie solą i dodać posiekany koperek. Podawać gorący z ziemniakami, najlepiej młodymi. Smacznego :)

Porady

Taki gulasz będzie idealnie smakował z młodymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Koper Mięso Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować