Gulasz z indyka duszony w piwie

0 (0 ocen)

Podajemy z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 400 g mięsa z piersi indyczej
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka (płaska) czosnku granulowanego
    pół łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka przyprawy do gulaszu
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    1 szklanka piwa
    sól
    pieprz
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 szklanka kaszy gryczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa Gulasz

Gulasz z indyka duszony w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać sos sojowy oraz przyprawy oprócz soli i pieprzu, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na min mięso, aż się zrumieni.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę , dodać do mięsa, dusić przez chwilę.
    Zawartość patelni przełożyć do garnka o grubym dnie.
    Na patelnię wlać pół szklanki wody i łyżką zebrać cały smak z dna, przelać do rondelka.
    Dodać piwo i dusić ok. 20 minut.
    Na koniec dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w odrobinie wody i zagęścić sos.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem,
  • 3. Kaszę ugotować w dwóch szklankach osolonej wody, podawać z gulaszem.

Porady

Gulasz można zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną. Piwo sprawia, że mięso jest mięciutkie, smaku piwa w potrawie nie wyczuwamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kasza gryczana Piwo

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować