Gulasz z indyka duszony w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać sos sojowy oraz przyprawy oprócz soli i pieprzu, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.
2.Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na min mięso, aż się zrumieni.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę , dodać do mięsa, dusić przez chwilę.
Zawartość patelni przełożyć do garnka o grubym dnie.
Na patelnię wlać pół szklanki wody i łyżką zebrać cały smak z dna, przelać do rondelka.
Dodać piwo i dusić ok. 20 minut.
Na koniec dodać mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w odrobinie wody i zagęścić sos.
Doprawić do smaku solą i pieprzem,
3.Kaszę ugotować w dwóch szklankach osolonej wody, podawać z gulaszem.
Porady
Gulasz można zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną.
Piwo sprawia, że mięso jest mięciutkie, smaku piwa w potrawie nie wyczuwamy.
Komentarze