gulasz z indyka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

po prostu obiad :) mięso z indyka ma dodatkową zaletę ponieważ obniża zły cholesterol , tak więc można jeść smacznie i zdrowo

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • około 1kg udźca lub golonki z indyka
    1 pietruszka
    odrobina selera
    2 marchewki
    10 cm pora- od białej części
    1 liść laurowy
    1 ziarno ziela angielskiego
    sól i pieprz do smaku
    koperek

    1 czubata łyżka mąki + 2 łyżki masła klarowanego=zasmażka

Gulasz z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso z indyka pokroić na kawałki. pietruszkę i selera zetrzeć na tartce jarzynowej, pora drobno pokroić, marchewkę pokroić w krążki. wszystko włożyć do garnka, zalać wodą do momentu przykrycia mięsa i warzyw, dodać listek ziele sól i pieprz i gotować aż mięso będzie miękkie.
    rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę-smaż na złoty kolor a następnie dodaj do mięsa. dotuj jeszcze około 2-3 min.
    do gotowego gulaszu dodaj koperek na koniec.
    podawaj z ziemniakami , kaszą lub ryżem.
    smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy