Gulasz z halibuta po tajsku

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Lubicie smaki Azji, ryby ,przy tym nie stronicie od szybkich oraz aromatycznych dań, to serdecznie zapraszamy. Wszystko max 25 minut.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szalotki
    2 łyżki pasty tom kha
    1 łyżeczka żółtej pasty curry
    4 łyżki oleju sezamowego
    1 kawałek pora
    2 duże pomidory
    500 g filetów halibuta
    3 liście kaffiru
    1 łyżeczka cukru palmowego
    400 ml mleka kokosowego
    1 łyżka mąki z tapioki
    1 łyżka suszonej kolendry
    szczypiorek
    100 g ryżu do suszi
    1 pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Gulasz z halibuta po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz z halibuta po tajsku 1. Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy.

    Filety kroimy na większe kawałki, żeby było czuć strukturę. Podczas „obróbki” troszkę się rozpadną.

    Posiekane szalotki oraz pokrojonego w piórka pora, szklimy na oleju sezamowym (najlepiej użyć woka).

    Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy w ósemki.

    Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami. Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę. Dusimy.

    W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę. Dodajemy do całości, zagotowujemy.

    Z ryżu formujemy kulki, które obtaczamy w posiekanej natce pietruszki.

    Podajemy razem z posiekanym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halibut Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować