Gulasz z fasolką szparagową

  • wyświetlono: 1014 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gulasz to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnia wersje z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna.

Kloruś

Składniki

3 białe cebule
3 ząbki czosnku
1kg wołowiny
sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe
oliwa do podsmażenia
mąka około 2 łyżek
1l bulionu
puszka krojonych pomidorów
0,5–1 kg żółtej fasolki szparagowej
czerwona papryka
średnia cukinia
½ puszki kukurydzy

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z fasolką szparagową

  • Gulasz z fasolką szparagową1. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy w garnku o szerokim dnie na odrobinie oleju. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Wołowinę dokładamy do cebulki i przesmażamy aż zmieni kolor i się „zamknie”, tak żeby smak mięsa nie uciekał w czasie duszenia. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka i ostra papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładamy kilka listków laurowych i parę kulek ziela angielskiego. Ja wkładam je do małych woreczków z organzy. Dzięki temu łatwo je wyciągnąć i nikt przez przypadek nie natrafi na kulkę ziela ;) Mięso oprószamy niewielka ilością mąki.
  • Gulasz z fasolką szparagową2. Całość podlewamy połową bulionu oraz dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Zmniejszamy moc kuchenki i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 50-60 minut.
  • Gulasz z fasolką szparagową3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam 1 kg fasolki, jeśli chcecie by gulasz był bardziej mięsny dodajcie połowę.
    Czerwona paprykę i cukinię kroimy w kostkę.
    Do mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy kukurydzę i cukinię i dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami, które używaliśmy wcześniej.
    Serwujemy z kaszą gryczana lub kluseczkami
  • Gulasz z fasolką szparagową4. Do mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy kukurydzę i cukinię i dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami, które używaliśmy wcześniej.
    Serwujemy z kaszą gryczana lub kluseczkami

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie jednogarnkowezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babcilatogulaszfasolka szparagowaobiadniedzielny obiadgulasz wołowyGulasz z warzywamimięsny obiadeintopfżółta fasolkagulasz z fasolkąajtopf

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz drobiowy z fasolką szparagową i papryką

Dodane przez: Joanna Kryla

Gulasz drobiowy z fasolką szparagową i papryką

Lekkie danie w sam raz na lato,...

Leczo z fasolki szparagowej

Dodane przez: dagita

Leczo z fasolki szparagowej

Szybkie i bardzo smaczne danie...

Fasolka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Fasolka szparagowa z kiełbasą

Pyszne warzywne leczo z dodatkiem...

Krokiety z fasolką szparagową

Dodane przez: Skotka

Krokiety z fasolką szparagową

Zaskoczeniem dla moich domowników...

image-131xdm9

Dodane przez: Di bloguje

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi...

Proste, a jednocześnie smaczne...

Żółta fasolka z okrasą

Dodane przez: justi2401

Fasolka szparagowa z okrasą

Pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE