Gulasz wieprzowy z dodatkiem warzyw to zawsze dobry pomysł na obiad. W tym daniu skorzystałam z sezonowej fasolki szparagowej, ale równie dobrze można zastąpić ją mrożoną poza sezonem.
2 godz.
Dla 5 osób
Składniki:
1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
1/2 kg fasolki szparagowej
2 duże cebule
2 puszki pomidorów krojonych
1 duża cukinia
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej
Gulasz z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso, cukinię i cebulę kroimy w kostkę.
2.Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i cukinię, smażymy przez około 10 minut. Wlewamy pomidory. Dusimy pod przykryciem przez około 1-1,5h do miękkości mięsa.
3.Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i przyprawy oraz odsączone z zalewy kapary. Dusimy jeszcze chwilę.
Komentarze