Gulasz z dzika z morelami i wędzoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Mięso opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i marchew. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż. Wszystko przełóż do garnka z mięsem. Dodaj liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie oraz rozmaryn. wrzuć morele i śliwki. Wlej bulion . Całość duś na wolnym ogniu przez godzinę. Pod koniec wrzuć śliwki i gotuj jeszcze parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do gulaszu wlej mąkę wymieszaną z wodą. Gotuj na wolnym ogniu aż sos lekko zgęstnieje.
Komentarze