Gulasz z dynią i nutką orientu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To wyśmienite połączenie ulubionego mięsa ze zdrowymi warzywami. Dzięki cynamonowi zyskuje zaskakujący i wykwintny smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg szynki
    1 kg dyni
    2-3 jabłka
    4-5 ziemniaków
    2 marchewki
    3 cebule
    1/2 papryczki chilli
    kawałek pora
    koncentrat pomidorowy
    sok z cytryny
    czosnek
    natka pietruszki
    sól, pieprz, majeranek, cynamon

Gulasz z dynią i nutką orientu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podsmażamy na patelni mięso pokrojone w kostkę i przyprawione wg uznania.Zalewamy rosołem i dusimy do miękkości.
  • 2. Podsmażamy cebulę, jabłka, dynię, pokrojone w kostkę, pora w talarki i papryczkę w drobniutką kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną cynamonu.
  • 3. Osobno podsmażamy marchewkę pociętą w talarki z ziemniakiem pokrojonym w kostkę.
  • 4. Warzywa z jabłkiem dodajemy do mięsa i dusimy razem ok. 10 min.
  • 5. Doprawiamy cytryną, koncentratem. Dodajemy posiekaną pietruszkę.

Porady

Wieprzowinę można dowolnie zamienić na inny ulubiony rodzaj mięsa. Danie najlepiej smakuje dnia następnego po dokładnym przegryzieniu się składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy