Gulasz z dynią i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gulasz z dynią to pyszne i aromatyczne danie. Przyprawiony imbirem i curry w jesienne i zimowe popołudnia rozgrzeje i nasyci każdego. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną.

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
    2 nieduże cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju rzepakowego
    450 g pokrojonej w kostkę dyni (bez skórki)
    200 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) lub pieczarek
    2 marchewki
    papryka słodka
    pieprz cayenne
    tymianek, imbir mielony, curry
    ziele angielskie, liść laurowy
    natka pietruszki
    sól
    2 szklanki wody
    2 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z dynią i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać zmiażdżony czosnek. Mięso pokroić na nieduże kawałeczki. Dodać do cebuli i czosnku. Doprawić solą, pieprzem cayenne, papryką słodką i tymiankiem. Chwilę podsmażyć. Wlać 2 szklanki wody, dorzucić po 2 ziela angielskie i liście laurowe oraz zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 h 15min).
    Grzyby opłukać, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować do miękkości, ok. 30 min.
    Dynię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ, a pozostałą część pokroić na średniej wielkości kostkę. Marchewkę obrać, a następnie pokroić w plasterki.
    Dynię, marchewkę i ugotowane grzyby dodać do gulaszu, wymieszać, doprawić imbirem oraz curry. Jeśli jest taka potrzeba podlać wodą. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Zaprawić śmietaną. Posypać natką pietruszki.
    Podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.45 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami

To może cię zainteresować