Gulasz z dynią to pyszne i aromatyczne danie. Przyprawiony imbirem i curry w jesienne i zimowe popołudnia rozgrzeje i nasyci każdego. Idealnie komponuje się z kaszą gryczaną.
1 godz. 35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej
2 nieduże cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
450 g pokrojonej w kostkę dyni (bez skórki)
200 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) lub pieczarek
2 marchewki
papryka słodka
pieprz cayenne
tymianek, imbir mielony, curry
ziele angielskie, liść laurowy
natka pietruszki
sól
2 szklanki wody
2 łyżki śmietany 18%
Gulasz z dynią i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać zmiażdżony czosnek. Mięso pokroić na nieduże kawałeczki. Dodać do cebuli i czosnku. Doprawić solą, pieprzem cayenne, papryką słodką i tymiankiem. Chwilę podsmażyć. Wlać 2 szklanki wody, dorzucić po 2 ziela angielskie i liście laurowe oraz zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 h 15min).
Grzyby opłukać, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować do miękkości, ok. 30 min.
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ, a pozostałą część pokroić na średniej wielkości kostkę. Marchewkę obrać, a następnie pokroić w plasterki.
Dynię, marchewkę i ugotowane grzyby dodać do gulaszu, wymieszać, doprawić imbirem oraz curry. Jeśli jest taka potrzeba podlać wodą. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Zaprawić śmietaną. Posypać natką pietruszki.
Podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.
Komentarze