Gulasz z dorsza i dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Syte lekkie i rozgrzewające danie z dorszem i dynią w roli głównej. można go podać z kaszą, moja rodzina jadła go bez dodatków. Ryba nie musi być smażona, można ją podać w ciekawej i kolorowej wersji z dużym dodatkiem warzyw.

  • 60 min

Składniki:


  • ryba marynata:
    2 filety z dorsza
    1 cebula
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku


    2 cukinie małe
    1/2 dyni Hokkaido
    1 papryka czerwona
    1 cebula duża
    70 dkg pomidorów
    1 łyżeczka cukrzycy czerwonej
    sól, pieprz
    papryka wędzona
    1 łyżka mąki pszennej

Gulasz z dorsza i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dorsz zamarynowany 1. Ryby przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, pieprze, majeranek. Odstawiam na dwie godziny do lodówki.

  • papryka z cebulka podsmażona 2. Cebule, paprykę kroję w kostkę.Na oleju przesmażam cebulę, dodaję paprykę i dalej przesmażam
  • do warzyw dodane pomidory 3. , następnie dodaję pokrojoną i obraną dynię, dorzucam sparzone i obrane pomidory które też kroję i dalej duszę. Na końcu dodaję cukinię pokrojoną w kostkę ona nie potrzebuje takiej obróbki długiej. Dodaję cukrzycę, paprykę wędzoną, sól, pieprz.
  • dodana dynia, cukinia i dorsz 4. Całość mieszam, na wierzchu układam filety dorsza i pod przykryciem duszę jeszcze pięć minut. Dorsz nie wymaga długiej obróbki. Na końcu dodaję mąkę i całość mieszam, dzieląc dorsza na kawałki. Posypuje natką pietruszki.

Porady

Pomidory można zastąpić przecierem pomidorowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy