Gulasz z cukinii

4.5 (191 ocen)

Zdecydowanie lżejszy od tradycyjnego gulaszu, ale również dobrze nasyci i jest pyszny :)

Składniki:

  • 2 cukinie
    1 duża cebula
    3 - 4 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    kilka pieczarek
    laska ulubionej kiełbasy (w przepisie użyto toruńskiej)
    4 duże pomidory lub opakowanie krojonych pomidorów, np. Podravka
    sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
    ewentualnie 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażanie cebuli z czosnkiem i kiełbasy 1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Podsmażamy całość.
  • Dodanie pieczarek 2. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i dalej smażymy całość.
  • Dodanie cukinii 3. Po chwili do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę cukinie. Do zawartości garnka dolewamy 3/4 szkl wrzątku i dusimy całość pod przykryciem.
  • Dodanie pomidorów z kartonu 4. Gdy cukinia lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory lub pomidory z kartonu. Jeśli dodaliśmy pomidory świeże a kolor gulaszu nam nie odpowiada, dodajemy 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano i dusimy pod przykryciem do momentu, aż cukinia będzie miękka.

Porady

Z cukinii można wydrążyć środek przed dodaniem jej do gulaszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować