Gulasz z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Podsmażamy całość.
2.Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i dalej smażymy całość.
3.Po chwili do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę cukinie. Do zawartości garnka dolewamy 3/4 szkl wrzątku i dusimy całość pod przykryciem.
4.Gdy cukinia lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory lub pomidory z kartonu. Jeśli dodaliśmy pomidory świeże a kolor gulaszu nam nie odpowiada, dodajemy 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano i dusimy pod przykryciem do momentu, aż cukinia będzie miękka.
Porady
Z cukinii można wydrążyć środek przed dodaniem jej do gulaszu.
Komentarze