Gulasz z bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę i dokładnie obtaczamy w przyprawie do grilla. Odstawiamy na 10 minut.
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Następnie cebulę przerzucamy na miseczkę, zostawiając na patelni pozostały po niej tłuszcz.
3.Na oliwie po smażeniu cebuli smażymy mięso (jeżeli jest jej zbyt mało, możemy dolać jeszcze łyżkę) aż będzie rumiane z każdej strony.
4.Następnie dodajemy podsmażoną już cebulę, pokrojoną w cienkie plasterki marchew oraz por pokrojony w talarki. Zalewamy wodą, tak aby przykryła całość. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
5.W tym czasie seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Po upływie 20 minut wrzucamy je do duszącego się mięsa, dodajemy sos sojowy i dusimy przez następne 20 minut od czasu do czasu mieszając.
6.Następnie gulasz doprawiamy ostrą papryką i pieprzem. Dusimy 5 minut aby smaki się przegryzły. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i dodajemy śmietanę powoli, ciągle mieszając. Dusimy kilka minut.
Porady
Gulasz podajemy z czym lubimy: z makaronem, ziemniakami lub kaszą.
Komentarze