Gulasz z boczniaków i pomidorów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Boczniaki sprawdzają się zawsze.

  • 45 min

Składniki:

  • 500g boczniaków
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    1 puszka pomidorów czereśniowych
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1/4 szklanki śmietany 18%
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    sól
    pieprz

Gulasz z boczniaków i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki umyłem, pokroiłem w cienkie paseczki. Cebulę posiekałem. Pomidory pokroiłem w kostkę.

    Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę. Dodałem boczniaki, smażyłem chwilę na dużym ogniu, aż płyn odparował i grzyby ładnie się zezłociły. Dodałem pomidory wraz z zalewą oraz rozmaryn. Doprawiłem solą i pieprzem i wędzoną papryką. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Na koniec dodałem przeciśnięty ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszałem.
    Można podać z gorącą kaszą gryczaną lub ryżem.
    Polecamy!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy