gulasz z boczniaków

  • wyświetlono: 1441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

potrawa idealna dla wielbicieli boczniaka

  • 60min

Składniki

0,5 kg boczniaków,
2-3 cebule,
2-3 łyżki mąki,
200ml śmietany 18%,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki masła,
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, czerwona papryka.

Sposób przygotowania przepisu:

gulasz z boczniaków

  • 1. Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w cieniutkie paseczki w poprzek blaszek.
    Pokrojone grzyby wrzucamy na roztopione masełko, solimy, dusimy dusimy jakieś 15 minut w razie potrzeby podlewając wodą.
  • 2. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, doprawiamy i dusimy do momentu aż wszystko zmięknie, wtedy podsypujemy mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, dusimy wszystko razem jeszcze kilka minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Flaczki z boczniaków

Dodane przez: Nakryty Stoliczek

Flaczki z boczniaków

Flaczki w wersji mięsnej jakoś...

Jajecznica z boczniakami

Dodane przez: Kloruś

Jajecznica z boczniakami

Boczniaki są świetnym źródłem łatwo...

Boczniak duszony z papryką

Dodane przez: luna19

Boczniak duszony z papryką

pyszny boczniak

Kotleciki gryczane z boczniakami

Dodane przez: Alex M

Kotleciki gryczane z boczniakami

Przepyszne kotleciki jarskie, z...

Pęczak z boczniakami

Dodane przez: Doraa

Pęczak z boczniakami

Pęczak z boczniakami, chrupiącym...

image-0dojcs0

Dodane przez: sarapietrzak

Boczniaki z kalafiorem

Tak gotowała moja mama, szybki...