Gulasz z boczniakiem i kluski serowo ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

obiad

  • 60 min

Składniki:

  • na kluseczki
    500 g ugotowanych ziemniaków
    150 g twarogu
    100 g mąki pszennej
    4 łyżki maki ziemniaczanej
    1 jajko
    sól

    na gulasz
    600 g mięsa (szynka)
    350 g boczniaka
    pół czerwonej papryki
    2 cebule
    2-3 łyżki groszku z puszki
    500 ml wody
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz staropolski ziołowy
    oregano
    hyzop suszony

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Gulasz z boczniakiem i kluski serowo ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, posypać solą, pieprzem, skropić oliwą i octem winnym, wymieszać. Odstawić.
    Z mąki sera i jajka zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości moreli. otoczyć mąką i odłożyć.
    Cebulę pokroić w piórko, boczniaka pokroić w paseczki, paprykę w kosteczkę.
    W patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę i dodać boczniaka, smażyć aż odparuje cały płyn.
    W drugiej, głębokiej patelni smażyć mięso aż odparuje i lekko się przyrumieni, dodać paprykę i przysmażonego boczniaka z cebulką, Podlać wodą i dusić do miękkości ok 1 godzinę. Sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i koloru. Dodać groszek. Przyprawić pieprzem solą , oregano i hyzopem.
    W garnku nastawić wodę i ugotować kluseczki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować