Z białą kiełbasą przygotować można pyszny gulasz. Podobne danie jadłam wiele lat temu we Włoszech. Była t ich kiełbasa w pomidorach. A to moja propozycja.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
4 sztuki kiełbasy białej
2 puszki pomidorów krojonych
cebula
czosnek
olej do smażenia
2 łodygi selera naciowego
skórka z cytryny
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 liść laurowy
gałązka rozmarynu
natka pietruszki
1 puszka białej fasoli Jaś - opcjonalnie
1 /2 łyżeczki papryczki chili
Gulasz z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać olej w rondlu. Kiełbasę wycisnąć z osłonek na rozgrzany olej ( ja wyciskając miałam wielkość małych piłeczek), zrumienić . Dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i seler naciowy pocięty w talarki. Dodać przyprawy i chwilę podsmażyć razem. Wlać pomidory i białe wino oraz dodać trochę skórki z cytryny. Doprawić solą i papryczką chili. Dusić ok 20 minut. Podawać z pieczywem, ryżem i natką pietruszki.
Komentarze