Gulasz z batatami i pieczarkami

4.5 (193 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lekki obiad z batatami i pieczarkami w roli głównej. Polecam bo gulasz jest naprawdę dobry. Z ryżem bardzo fajnie smakuje. Moja rodzina bardzo lubi bataty.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bataty

    1 pierś z kurczaka

    30 dkg pieczarek

    1 cebula duża

    sól, pieprz

    1/2 łyżeczki papryki mielonej

    1/2 łyżeczki czubricy czerwonej

    1/2 łyżeczki bazylii

    5 łyżek oliwy

    1 łyżka mąki pszennej

    600 ml bulionu drobiowego

    1 woreczek ryżu

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z batatami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram i kroję w paski cienkie. Kurczaka przekładam na talerz i na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na pół,na końcu solę je i pieprzę. Wykładam na talerz, a na patelni przesmażam bataty, dolewam do nich bulion i duszę na wolnym ogniu. Jak będą aldente, dodaję do nich kurczaka, pieczarki, wsypuję łyżkę mąki i zagęszczam sos. Na końcu doprawiam według uznania. Gulasz podaję z ugotowanym ryżem, posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Kurczak Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować