Gulasz wołowy z winem i makaronem-ryżem, podany w dyni

2 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Efektowny sposób na podanie zwykłego gulaszu...

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - wołowina: 0.5 kilograma
    - boczek wędzony: 25 dekagramów
    - duża cebula: 1 sztuka
    - czerwone wino: 1 szklanka
    - bulion: 1 litr
    - mąka: 1 łyżka
    - przyprawa Kamis - Pikantna wołowina w winie: 1 sztuka
    - butelka/karton przecieru pomidorowego: 1 sztuka
    - makaron - ryż np. Międzybrodzki: 25 dekagramów
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - do podania - małe, kształtne dynie Hokkaido: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy z winem i makaronem-ryżem, podany w dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wołowy z winem i makaronem-ryżem, podany w dyni 1. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć, dołożyć cebulę pokrojoną w piórka, podsmażyć, odłożyć na bok. Wołowinę umyć, pokroić, delikatnie oprószyć mąką. Usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku, jeżeli nic nie zostało to na 2 łyżkach oleju.
    Do garnka wrzucić podsmażoną wołowinę, boczek z cebulą, zalać winem, poddusić przez ok. 10 minut. Dolać bulion, wrzucić przyprawy, przecier pomidorowy, przykryć i dusić przez ok 1,5 - 2 godziny.

    UWAGA!!! jak nie macie bulionu dodajcie poprostu wody, żadnych kostek rosołowych!!!!

    Jeżeli chcecie podać gulasz tak jak ja w małych dyńkach, w międzyczasie umyjcie je dokładnie i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do ok. 160-180 stopni na 40 minut. Po tym czasie dynie zmiękną i dadzą się łatwo kroić. Odetnijcie czapeczki z góry i wydrążcie środki. W tak uzyskanych miseczkach podajcie gulasz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Makaron Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować