Gulasz wołowy z winem i makaronem-ryżem, podany w dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć, dołożyć cebulę pokrojoną w piórka, podsmażyć, odłożyć na bok. Wołowinę umyć, pokroić, delikatnie oprószyć mąką. Usmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku, jeżeli nic nie zostało to na 2 łyżkach oleju.
Do garnka wrzucić podsmażoną wołowinę, boczek z cebulą, zalać winem, poddusić przez ok. 10 minut. Dolać bulion, wrzucić przyprawy, przecier pomidorowy, przykryć i dusić przez ok 1,5 - 2 godziny.
UWAGA!!! jak nie macie bulionu dodajcie poprostu wody, żadnych kostek rosołowych!!!!
Jeżeli chcecie podać gulasz tak jak ja w małych dyńkach, w międzyczasie umyjcie je dokładnie i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do ok. 160-180 stopni na 40 minut. Po tym czasie dynie zmiękną i dadzą się łatwo kroić. Odetnijcie czapeczki z góry i wydrążcie środki. W tak uzyskanych miseczkach podajcie gulasz.
Komentarze