Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Od czasu do czasu uwielbiam zjeść tradycyjny polski obiad. Od dawna "chodził" za mną gulasz wołowy w klasycznym towarzystwie ogórka i ziemniaczanego puree. Kiedy tylko kupiłam piękny kawałek świeżej i młodej wołowiny, wiedziałam, że przygotuję z niej aromatyczny gulasz. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na delikatne i kruche mięso wołowe w wyrazistym i lekko słodkim sosie z dodatkiem suszonych śliwek, grzybów oraz świeżego rozmarynu.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 400 g mięsa wołowego (łopatka lub udziec)
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 gałązka świeżego rozmarynu
    - pęczek natki pietruszki
    - garść suszonych śliwek
    - 4 suszone grzyby
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - około 350 ml bulionu wołowego
    - olej rzepakowy do smażenia

    PRZYPRAWY
    - 1 łyżeczka cukru kokosowego
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - szczypta ostrej papryki
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - ziarna jałowca
    - duża szczypta cząbru
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju rzepakowym i przekładamy do garnka. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na rumiano na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy przez krótką chwilę, tak aby jedynie wydobyć jego aromat.
  • 2. Mięso również przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier kokosowy, suszone grzyby, jałowiec, obie papryki, cząber, całą gałązkę świeżego rozmarynu i związaną natkę pietruszki. Wszystko dusimy na malutkim ogniu przez około 1 godzinę.
  • 3. Po tym czasie do gulaszu dodajemy suszone śliwki oraz sos sojowy i dusimy dalej do miękkości mięsa (przez kolejną godzinę). Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu oraz natkę pietruszki i doprawiamy gulasz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)

Porady

* Jeśli sos będzie zbyt gęsty - dolejmy więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki - zagęśćmy go odrobiną mąki. * Karmelowy smak cukru kokosowego świetne podkreśli smak gulaszu. Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz kiszonym ogórkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować