Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

4.48 (168 ocen)

  • 40 min

ma bardzo ciekawy smak, rodzina go uwielbia.

  • 40 min

Składniki:

  • ok. 1 kg wołowiny
    450g pieczarek
    150g suszonych śliwek
    2 cebule
    3 papryki
    150 ml czerwonego wytrawnego wina
    350 ml bulionu wołowego
    pół łyżeczki czosnku
    ok. 100 ml oleju
    2,5 łyżki majeranku
    70g koncentratu pomidorowego
    3 - 4 łyżki mąki
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    pieprz
    sól

Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso umyć, oczyścić i pokroić w mała kostkę. na patelni rozgrzać olej i podsmażyć oprószoną mąką wołowinę na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i paprykę, wszystko smażyć 5 min. Dodać czosnek, trochę soli i pieprzu, wymieszać.
  • 2. wszystko przełożyć do garnka lub brytfanny. Dodać koncentrat pomidorowy i wino, wszystko wymieszać. Wszystko dusić do momentu odparowania wina do połowy. Dolać bulion, dodać śliwki, majeranek, paprykę w proszku.
  • 3. całość dusić na małym ogniu ok. 2 godzin. Na końcu doprawić jeszcze do smaku sola i pieprzem.

Porady

najlepiej smakuje z kasza gryczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować