Moja propozycja na dzisiejszy obiad to gulasz wołowy z aromatycznymi suszonymi pomidorami.Mięso długo duszone na wolnym ogniu staje się niewiarygodnie miękkie i smaczne.
Gulasz wołowy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie : Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i suszone pomidory pokrój w kostkę, czosnek rozgnieć w prasce i na tym samym tłuszczu smaż co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem przez 1,5-2 godzin co jakiś czas mieszając. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Gulasz świetnie smakuje z kaszą gryczaną bądź z pieczywem.
Komentarze