Gulasz wołowy z podgrzybkami i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszny , sycący, treściwy gulasz wołowy z grzybami leśnymi i ziemniakami.
Ziemniaków do gulaszu polecam użyć mącznych,ładnie zagęszczają sos , więc nie potrzeba dodawać już mąki jak to zwykle przy gulaszch bywa.
Cebula w daniu nadaje lekkiej pikantności a marchewka słodkiego akcentu i odrobinę barwnej kolorystyki - bo w końcu je się najpierw oczami. Polecam spróbować.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg karku wołowego
    3 cebule
    olej do smażenia
    1 łyżka masła do smażenia
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 marchewki
    1 kg mącznych ziemniaków
    0,5 kg oczyszczonych, świeżych ( lub mrożonych) podgrzybków
    335 ml uniwersalnego sosu ciemnego lub mięsnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy z podgrzybkami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę , cebulę posiekać drobno.
    Na patelni rozgrzać olej , wrzucić wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.
    Przekręcić kawałki mięsa na drugą stronę, dodać cebulę oraz łyżkę masła.
    Smażyć kolejne 5 min.
    Mięso podlać wodą ok. 5 cm na jego wysokością ,dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić 60 min.
  • 2. Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.
    Obrane i umyte marchewki pokroić w plastry, ziemniaki w dużą kostkę.
  • 3. Do wołowiny dodać ziemniaki, marchew oraz grzyby.
    Dusić przez kolejne 30 min. do miękkości składników.
  • 4. Wlać sos ciemny/mięsny, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
    Gulasz podawać gorący.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Podgrzybki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować