Gulasz wołowy z papryką (w sosie własnym)

4.5 (191 ocen)

Jesień i zima to czas kiedy nasze potrawy stają się bardziej treściwsze. Po części wpływ ma na to pogoda, ale i brak dostępu do zdrowych i przede wszystkim świeżych warzyw i owoców. Gulasz, który dziś przygotowałam jest jednym z takich "jesiennych", jednogarnkowych dań.

Składniki:

  • 1 kg udźca wołowego
    3 łyżki mąki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki sosu sojowego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 duża marchewka
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    750 ml bulionu warzywnego
    sól, pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Gulasz wołowy z papryką (w sosie własnym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy często mieszając, by równomiernie się podpiekło. Dodajemy sos sojowy oraz posiekany czosnek, zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu, podlewając w razie konieczności. Po ok 40 minutach dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę drobno posiekaną.Gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodajemy papryki pokrojone w cienkie i nie za długie kawałki. Dusimy jeszcze ok 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Tak przygotowany gulasz najlepiej smakuje ze świeżymi bułkami lub pure ziemniaczanym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

4.63 (247 ocen)

image-0wlb0yq

To może cię zainteresować