Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w drobne piórka. Paprykę, marchewką, ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki.
W wysokim naczyniu ( ja robię w szybkowarze) rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, paprykę, marchewką, podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, obsmażamy.
Gdy wołowina się lekko zarumieni, zalewamy gorącą woda tak aby przykryć mięso (ilość wody zależy od tego ile chcemy mieć sosu), dodajemy lubczyk i dusimy ok 1 godz, aż mięso całkowicie zmięknie.
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy podsmażone na drugiej patelni pieczarki oraz ogórki, liść laurowy i ziele angielskie, musztardę, przecier i przyprawiamy do smaku według uznania, dusimy jeszcze koło 15-20 min, następnie zabielamy. Smacznego!
Porady
Gulasz podajemy z ziemniakami, makaronem ryżem lub z pieczywem. Jeśli lubimy pikantny gulasz możemy posypać płatkami peperoncino.
Komentarze