Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym

4.98 (147 ocen)

Pyszny, aromatyczny i sycący.

Składniki:

  • Składniki:
    ok. 60 dag mięsa wołowego,
    1 cebula,
    ½ czerwonej papryki,
    ½ żółtej papryki,
    6-8 pieczarek,
    ½ marchewki,
    ząbek czosnku,
    2-3 ogórki kiszone,
    1-2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska),
    1-2 łyżki przecieru pomidorowego,
    1 łyżka lubczyku,
    1 łyżka śmietany,
    1 łyżeczka mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista),
    1 liść laurowy,
    1 ziele angielskie,
    sól, pieprz, ostra papryka, curry,
    ok. 80 ml wody,
    olej,
Wystaw ocenę:

4.98 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z papryką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, przecinamy na pół i kroimy w drobne piórka. Paprykę, marchewką, ogórki kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki.
    W wysokim naczyniu ( ja robię w szybkowarze) rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, paprykę, marchewką, podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, obsmażamy.
    Gdy wołowina się lekko zarumieni, zalewamy gorącą woda tak aby przykryć mięso (ilość wody zależy od tego ile chcemy mieć sosu), dodajemy lubczyk i dusimy ok 1 godz, aż mięso całkowicie zmięknie.
    Gdy mięso będzie miękkie dodajemy podsmażone na drugiej patelni pieczarki oraz ogórki, liść laurowy i ziele angielskie, musztardę, przecier i przyprawiamy do smaku według uznania, dusimy jeszcze koło 15-20 min, następnie zabielamy. Smacznego!

Porady

Gulasz podajemy z ziemniakami, makaronem ryżem lub z pieczywem. Jeśli lubimy pikantny gulasz możemy posypać płatkami peperoncino.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować