Gulasz wołowy z makaronem i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku).

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 mięsa wołowego
    400 g makaronu muszle
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 ogórki konserwowe
    2 łyżki mąki
    200 g mrożonych grzybów
    400 ml wody
    2 liście laurowe
    100 ml passaty pomidorowej
    1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży)
    1 łyżka papryki mielonej słodkiej
    2 łyżki słodkiej śmietany
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z makaronem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz wołowy z makaronem i grzybami 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę.

    Na gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby.

    Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa.

    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy.

    Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Makaron układamy na talerze, wlewamy sos z mięsem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować