Gulasz wołowy z batatami

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Świetne połączenie batatów z wołowiną

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g wołowiny(rostbef, udziec, ligawa, antrykot)
    1 duży batat
    2 średnie cebule
    1 mała papryczka chilli
    połowa małego seler
    1 duża marchew
    1 duża pietruszka
    2-3 ząbki czosnku
    gałązka świeżego rozmarynu
    mieszanka suszonych ziół dalmatyńskich
    250 ml czerwonego wytrawnego wina
    1 litr bulionu wołowego
    100 ml czerwonego octu winnego
    puszka pomidorów w puszce
    sól morska
    świeży mielony pieprz
    szczypta kminku
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3-4 listki laurowe
    olej rzepakowy
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz wołowy z batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso: wołowinę kroimy w dużą kostkę 2x2, przekładamy do naczynia dodajemy suszone zioła, oliwę oraz czarny pieprz. Marynujemy przez 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
    Warzywa: wszystkie warzywa kroimy w taką samą kostkę jak mięso, chili i czosnek drobno siekamy.
    Do dużego nagrzanego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy mięso porcjami, żeby się równomiernie smażyło, jak wrzucimy wszystko naraz to zacznie to temperatura oleju spadnie i od razu zacznie się dusić. Smażymy mięso przez ok 5-7 minut.
    Całą resztę warzyw przesmażamy w osobnym garnku, przerzucamy do mięsa, zalewamy winem ,octem, bulionem oraz pomidorami w puszce, dodajemy gałązkę rozmarynu, ziele angielski oraz listki laurowe. Wstępnie solimy. Dusimy całość przez około 2 godziny. 30 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy bataty. W razie zbyt małej ilości płynu w naczyniu dolewamy wody lub bulionu tak aby bataty miały się w czym ugotować. Danie będzie gotowe jak bataty zmiękną :). Doprawiamy do smaku. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować