Gulasz wołowy z batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso: wołowinę kroimy w dużą kostkę 2x2, przekładamy do naczynia dodajemy suszone zioła, oliwę oraz czarny pieprz. Marynujemy przez 30-60 minut w temperaturze pokojowej.
Warzywa: wszystkie warzywa kroimy w taką samą kostkę jak mięso, chili i czosnek drobno siekamy.
Do dużego nagrzanego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy mięso porcjami, żeby się równomiernie smażyło, jak wrzucimy wszystko naraz to zacznie to temperatura oleju spadnie i od razu zacznie się dusić. Smażymy mięso przez ok 5-7 minut.
Całą resztę warzyw przesmażamy w osobnym garnku, przerzucamy do mięsa, zalewamy winem ,octem, bulionem oraz pomidorami w puszce, dodajemy gałązkę rozmarynu, ziele angielski oraz listki laurowe. Wstępnie solimy. Dusimy całość przez około 2 godziny. 30 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy bataty. W razie zbyt małej ilości płynu w naczyniu dolewamy wody lub bulionu tak aby bataty miały się w czym ugotować. Danie będzie gotowe jak bataty zmiękną :). Doprawiamy do smaku. Gotowe.
Komentarze