Gulasz wołowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kiedy robiłam go pierwszy raz to od razu się zakochałam. Doskonale smakuję z kaszą gryczaną lub makaronem świderki.

  • 50 min

Składniki:

  • - świeża wołowina ok. pół kg
    - cebula
    - 2 liście laurowe
    - 3 ziarenka ziela angielskiego
    - kostka wołowa
    - sól

Gulasz wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy w kostkę. Potem wrzucamy na patelnię. Podsmażamy chwilę na rumiano, aby zamknąć mięso i wrzucamy do gara. Dolewamy wody, tyle żeby ledwo zakrywała mięso. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. w tym czasie cebulę podsmażyć na tłuszczu z mięsa-trochę więcej niż zeszklić, ale nie spalić, bo będzie za słodkie. Potem do gara. Pod koniec gotowania dodać sól i kostkę wołową do smaku.

Porady

Zamiast kostki wołowej można dodać sos pieczeniowy ciemny i zagęścić mąką, ale niekoniecznie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy