Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie

  • wyświetlono: 1183 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gulasz można zrobić na różne sposoby i z różnych składników ja dzisiaj chciałabym zaproponować wam gulasz wołowy z dodatkiem czerwonego wina, urozmaicony mięsem drobiowym i oczywiście warzywami. Przygotowanie gulaszu jest proste, za to gotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt nam to wynagro

Aleksandra J
  • 150min

Składniki

500g wołowiny bez kości
250g mięsa drobiowego ( np. filet z uda kurczaka lub indyka)
ok. ½ szklanki mąki do oprószenia mięsa
2 średnie cebule
3 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 papryki (zielona i czerwona)
5 ogórków konserwowych
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka wody
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki przecieru pomidorowego
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie

  • 1. Wołowinę i drób myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, oczyszczoną paprykę kroimy w paski, łodygi selera naciowego w cząstki. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Ogórka konserwowego kroimy w cienkie paski. Mięso obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozegranym oleju aż się zrumieni. Przesmażone mięsko przekładamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy cebulę, przekładamy do mięsa. Doprawiamy ostrą i słodką papryką , solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, selera naciowego, listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy winem i wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotujemy pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka.
    Pod koniec gotowania gulaszu dodajemy ogórki konserwowe i przecier pomidorowy całość dusimy jeszcze ok. 10 min.

Porady

można dodać również pieczarki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylagulaszobiadsycące danie

Komentarze

Podobne przepisy

ozorki w czerwonym winie

Dodane przez: luna19

Ozorki wieprzowe w czerwonym winie

Ozorki w czerwonym winie, zachowują...

Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie

Dodane przez: Iwona75

Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie

Gulasz z szynki, którą wcześniej...

Karkówka w czerwonym winie

Dodane przez: joanna30

Karkówka w czerwonym winie

Pyszniutka:)

Wołowina duszona w czerwonym winie z kaszą jaglaną

Dodane przez: Reniutka

Wołowina duszona w czerwonym winie

Długo duszona wołowina rozpływa...

drobiowy gulasz

Dodane przez: mamajagody_2010

gulasz drobiowy

Gulasz to moja ulubiona potrawa,...

Gulasz wołowy w aromatycznym sosie

Dodane przez: Gosia123

Gulasz wołowy w aromatycznym sosie

Bardzo dobry gulasz z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE